www.bigoo.ws www.bigoo.ws www.bigoo.ws www.bigoo.ws

Cat-Categories

 

Εισαγωγή στις γάτες

 
 

Η γάτα (Felis catus) ανήκει στην οικογένεια των Αιλουριδών και είναι το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας.Το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association, αρκτικόλεξο CFA). Στην Κίνα οι γάτες εκτρέφονται με σκοπό το εμπόριο της γούνας τους. Το γεγονός ότι στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές κυρίως οργανώσεις παγκοσμίως . Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικιδίων γατών πιθανόν ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.

 

Ο πολυαγαπημένος μου γάτος Edgar

  Προέλευση του ονόματος  
  Η επιστημονική ονομασία της γάτας (felis catus) προέρχεται από το ύστερο λατινικό catus, cattus, catta ("κατοικίδια γάτα"), σε αντίθεση με το feles "αγριόγατα της Ευρώπης". Στην αρχαία ελληνική, η ονομασία της ήταν γαλή. Δεν έχει εξακριβωθεί ποια λέξη εμφανίστηκε πρώτη, η λατινική ή η ελληνική, ωστόσο αναμφίβολα οι λέξεις αποτελούν δάνεια των αφρασιατικών γλωσσών, παρόμοιες με το νουβιακό kadís και το βερβερικό kaddîska, αμφότερα από τα οποία σημαίνουν "αγριόγατα". Ο όρος αυτός προήλθε ή αποτελεί δάνειο από το ύστερο αιγυπτιακό čaus "αφρικανική γάτα" (που αργότερα έδωσε το κοπτικό šau "γάτος"), που κι αυτό προέρχεται με η σειρά του από το αιγυπτιακό tešau "θηλυκή γάτα" (ενώ υπάρχουν και τα miew "tomcat"). Η αγγλική λέξη cat προέρχεται από το αρχαίο αγγλικό catt [58], που ανήκει σε μία ομάδα σχετικών λέξεων σε ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων το ουαλικό cath, το γαλλικό chat (προφέρεται "σα"), το ιταλικό gatto, το ισπανικό gato (προφέρεται "γκάτο"), το βασκικό katu, το ελληνικό βυζαντινό κάτια, το αρχαίο ιρλανδικό cat, το γερμανικό Katze,και το παλαιό σλαβονικό kotka. Ο όρος puss (όπως στη λέξη pussycat) πιθανότατα προήλθε από το ολλανδικό poes ή από το Puuskatte της Κάτω Γερμανίας, το σουηδικό kattepus ή το νορβηγικό pus, pusekatt. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια γυναίκα και κατ' επέκταση, μια θηλυκή γάτα.  
 

Τραγούδια με γάτες

 
 

Παραθέτω τα πιο ενδιαφέροντα με συνδεσμο στους στιχους

 
  Γάτες και πληροφορική  
  Apache Tomcat is an open source software implementation of the Java Servlet and JavaServer Pages technologies. The Java Servlet and JavaServer Pages specifications are developed under the Java Community Process.  
  Γάτες και κινούμενα σχέδια  
  tom syllvester  
   
  Φράσεις και εκφράσεις με γάτες  
 
  • Τρώγονται σαν το σκύλο με τη γάτα
  • Αυτός ή αυτή είναι γάτα (με πέταλα)
  • Κάνει σαν την λυσσιασμένη γάτα
  • Ήρθε σα βρεμένη γάτα.
  • Οσο πατάει η γάτα
  • Ούτε γάτα ούτε ζημιά
  • Θα σκίσω τη γάτα


 

 
  Παροιμίες με γάτες  
 

Όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια
Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι΄η γάτα πήταν έσερνε.

Απέδυ τον κροκωτόν η γαλή μυν ιδούσα

 
Στίχοι: Νίκος Μάθεσης, Τρελλάκιας Μουσική: Στελλάκης Περπινιάδης Πρώτη εκτέλεση: Στελλάκης Περπινιάδης Άλλες ερμηνείες: Γιάννης Κυριαζής, Καμπούρης Έδιωξα κι εγώ μια γάτα Που 'χε γαλανά τα μάτια Σαν κοιμόμουνα τη νύχτα| Μου 'χωνε βαθιά τα νύχια| δις Τόσους μήνες που την είχα Μου ξηγιότανε στην τρίχα Τώρα έγινε από σόι| Και τα ψάρια δεν τα τρώει| δις Την εδιώχνω με γινάτι Και την άλλη μέρα νάτη Μου 'ρχεται με ποντικάκια| Και μου κάνει κορδελάκια| δις Τώρα βρήκα άλλη γάτα πι' όμορφη και μαυρομάτα Πονηρή κι αυτή σα γάτα| μου τα σπάει κρυφά τα πιάτα| δις
Στίχοι: Γιώργος Ρούσσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μια φορά κι έναν καιρό
μπήκε η γάτα στο χορό
με γοβάκια και φουρώ
κι απ'την πολλή χαρά
κουνούσε την ουρά

Κι όταν φούντωσε ο χορός
κι έγινε πιο ζωηρός
ένας γάτος πονηρός
τη ζύγωσε απαλά
και είπε πονηρά

Νιάου νιάου, βρε γατούλα
με τη ροζ μυτούλα
γατούλα μου μικρή
Νιάου, σε έχουνε μη στάξει
κι είναι από μετάξι
η γούνα σου η γκρι

Στ'αληθινά, δε ξανάδα πουθενά
δυο ματάκια γαλανά, τόσο φωτεινά
και σοβαρά, είναι η πρώτη μου φορά
που είδα να κουνάν ουρά, τόσο πονηρά.