Γόπα

Πρόσφατες αλλαγές/Προσθήκες:
09-11-2011Η σελίδα είναι νεα

 

Εκυκλοπαιδικά

ΓΟΠΕΣ Η γόπα ειναι ο αρχαίος βόωψ ό γνήσιος (boops boops οικ. σπαρίδες f. sparidae) συγγενεύει με τή σάλπα, το σπάρο, το σαργό κ.α μήκος: 0,20-0,35 μ. χρώμα: γκριζογαλάζιο στή ράχη, πιο ανοιχτό προς το ασημί στα πλευρά καί στην κοιλιά, γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές και τελειώνουν στή ρίζα τής ουράς. Ή πλευρική γραμμή σκούρα καφετιά. Το κεφάλι τής γόπας έχει ύψος όσο περίπου το 1/4 τού μήκους, τα μάτια της είναι πολύ μεγάλα, σχεδόν το μισό ύψος τού κεφαλιού γι αυτό καί ονομάστηκε βόωψ άπα τήν αρχαία λέξη «βοώπις»· δηλαδή μάτι σάν τού βωδιοϋ. Το ρύγχος της στρογγυλεύει, το στόμα της γυριστό λίγο προς τά πάνω. Εχει στήν απάνω σιαγόνα κοπτήρες καί στήν κάτω κυνόδοντες αν καί είναι φυτοφάγο ψάρι.

Οι γόπες ζουν κοπαδιαστά σέ βραχώδεις ακτές και σέ φυκιάδες, είναι άφθονες στίς ελληνικές θάλασσες. Τις ψαρεύουν οι τράτες, τά γρι-γρι, καθώς και μέ τσαπαρί, μέ καθετή. Τό χειμώνα είναι παχειες και πιο νόστιμες. Οι αύγωμένες ψαρεύουνται Απρίλη και Μάη.

1124.20

Αλλη σημασία

    Το ψάρι ειναι ασημαντο και φθηνο. Η λεξη χρησιμοποιειται για να δηλώσει το αποτσίγαρο. Ισως γιατι
    • τηρουμενων των αναλογιων, αποτελει το 1/4 του μηκους του τσιγάρου
    • Ειναι καφετιά (οπως και ο καπνός)
    • και επειδη την πετάμε σαν φθηνοπραγμα.

Παράγωγα: Ο γοπαδόρος

Ενασχόληση που ίσχυε παλαιότερα άλλα τώρα έχει εκλείψει. Έτσι ονομάζονταν αυτός που κάπνιζε αποτσίγαρα που έβρισκε πετάμενα στο δρόμο. Τα καμάκωνε με ένα ειδικό μπαστουνι[1] που κρατούσε και το στο άκρο του είχε ένα καρφί. Η γόπα με αυτί την σημασία προϋπήρξε του γopαδόρου. Εξ άλλου οι γόπες δεν ψαρεύονται με καμάκι. Ο εχθρός του γοπαδόρου ήταν οι πίπες τσιγάρου που αφήνουν ελάχιστο υπόλοιπο (γόπα). Εχθροί επίσης είναι οι αναίσθητοι καπνιστές που πετούν αποτσίγαρα στα δημόσια ουρητήρια. Οι γόπες αυτές βρέχονται και δεν ανάβουν. Δεν είναι απίθανο οι γοπαδόροι να ξανακάνουν την εμφάνισή τους . Τα εισοδήματα μειώνονται και η φορολογία στα τσιγάρα αυξάνει.


 

1) Το σκύψιμο είναι :

Κουραστικό
Εξευτελιστικό: ο γοπαδόρος καθίσταται εμφανέστατος
Επικίνδυνο: Ιδιαίτερα σε στρατόπεδο γυμνιστών.

Φράσεις

- Τι νούμερο παπούτσι φοράς

- 44

- Ωραία! Πάτα μου τη γόπα (και πετάει στο δρόμο το τσιγάρο)

Ειρήσθω εν παρόδω ότι η μεγάλη γόπα δείχνει κιμπαριλήκι, αρχοντιά, ευμάρεια.

Κατοικία

Οι γόπες ως ψάρια ζουν μέσα στη θάλασσα.
Οι γόπες ως έμβρυα (τσιγάρα) μέσα σε ειδικά πακέτα συνήθως ανά 20.
Οι γόπες ως ενήλικες σε τασάκια ή σταχτοδοχεία, στην άμμο της πλαζ και επί του καταστρώματος ή του πεζοδρομίου.

Η γόπα και το περιβάλλον

Ζωντανές γόπες που πετιούνται από παράθυρα αυτοκινήτων αποτελούν το συχνότερο αίτιο πυρκαϊάς σε δάση. Αποτελούν το συχνότερο απόρριμα στους ελληνικούς δρόμους. Ψόφιες γόπες που σβήνονται στην άμμο μιας παραλίας δημιουργούν ρύπανση και δεν αφομοιώνονται με το περιβάλλον λόγω του φίλτρου που τώρα έχουν όλα σχεδόν τα τσιγάρα.

 

Βιβλιογραφία

1124 Τα ψάρια του Αγαίου - Ευρετήριο - ΕΡΜΗΣ
156 - ΛΕΞΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΙΚΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ - ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΞΑΝΘΙΝΑΚΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ : 2001
184 ΡΟΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ - ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΙΔΙΩΜΑ - ΙΩΛΚΟΣ - 1987
681 ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ - ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΝ Τομ.Α- ΚΑΚΤΟΣ
744 Γεώργιος Ανδρεάδης - Γνωμικά και Ιδιωματισμοί του Ποντιακού Λαού - ΕΡΩΔΙΟΣ- 2007
1016 ΚΛ. ΑΙΛΙΑΝΟΣ - ΠΕΡΙ ΖΩΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Κλικ εδώ για να δείτε την βιβλιογραφία.
Οι παραπομπές γράφονται με μορφή [ββββ.σσσσ] μέσα στο κείμενο ως εκθέτες.Οπου ββββ = αριθμό ή τον κωδικός του βιβλιου της βιβλιοθήκης μου και, σσσσ = ο αριθμός σελίδας ή παροιμίας.
  Copyright © 2011 - Aris Stougiannidis 25-10-2011