Λαογραφία  
 

Οι αστείες και διδακτικές Ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα.

 
 

Αφιερωμενο στη μνήμη του πατέρα μου, που με μεγάλωσε μ΄αυτές τις ιστορίες.

 
 
   1. Ναστραντίν
Πιστός μουσουλμάνος στην Τουρκία, όπου κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι εκεί  βρίσκεται και ο τάφος του. Υπάρχουν κλειδωμένες τεράστιες πύλες στον τόπο του τάφου του. Ωστόσο, η ταφόπλακα του γράφει - "Μερικές φορές δεν χρειάζεται κλειδί για να περάσετε τις πύλες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περπατήσετε γύρω από αυτές, καθώς δεν υπάρχουν τοίχοι."

2. Περισσότερα Χρήσιμες

Μια μέρα Ναστραντίν Χότζας άρχισε το αγαπημένο τεϊοπωλείο του και είπε: «Το φεγγάρι είναι πιο χρήσιμο από τον ήλιο». Ένας γέρος τον ρώτησε «Γιατί Χότζα μου; Ο Ναστραντίν απάντησε «Χρειαζόμαστε το φως περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας."

   3. Ο λογος πρέπει να τηρείται

Ενας φίλος ρώτησε τον Χότζα

 • Πόσο χρονών είσαι Χότζα;
 • Σαράντα
 • Αλλά είπες το ίδιο πράγμα πριν από δύο χρόνια!
 • Ναι! Μένω πάντα πιστός στο λόγο μου
 •    4. Όταν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα μόνοι

  Μπορεί να έχεις χάσει γαϊδούρι σου, Ναστραντίν, αλλά δεν χρειάζεται να θλίβεσαι περισσότερο από ό, τι έκανες για το χαμό  της πρώτης συζύγου σου.

  Αχ, αλλά αν θυμάστε, όταν έχασα τη γυναίκα μου, το μόνο που έχετε, δηλώσει οι συχωριανοί ήταν: Θα σου βρούμε μιαν άλλη. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν πρότεινε να αντικαταστήσει γαϊδουράκι μου.       

   5. Υποχρέωση

  Ο Ναστραντίν  μια μέρα έπεσε σε μια λίμνη. Ένας γνωστός του έπεσε και τον έσωσε. Κάθε φορά που συναντιόταν με τον Ναστραντίν του υπενθύμιζε την υπηρεσία που του είχε προσφέρει. Όταν αυτό είχε συμβεί αρκετές φορές, ο Ναστραντίν πήγε στο νερό, πήδηξε μέσα, στάθηκε με το κεφάλι του ακριβώς πάνω από το νερό και φώναξε: «Τώρα είμαι σε υγρή κατάσταση όπως θα ήταν αν δεν με είχες σώσει! Αφήστε με ήσυχο."

     6. Επαγωγικός συλλογισμός

  «Πόσο χρονών είσαι, Χότζα;» τον ρώτησε κάποιος,« Τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον  αδερφό μου».

  Πώς το ξέρεις αυτό;" «Λογική! Πέρυσι άκουσα τον αδελφό μου λέει σε κάποιον ότι εγώ ήμουν δύο χρόνια μεγαλύτερός του. Έχει περάσει ένας χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι είμαι μεγαλύτερος κατά ένα χρόνο ακόμα. Θα πρέπει σύντομα να γίνω αρκετά μεγάλος για να είμαι ο παππούς του."

   7. Τους εκανε να τρεχουν
  «Όταν ήμουν στην έρημο», είπε Ναστραντίν μια μέρα, «έκανα μια ολόκληρη φυλή φρικτών και αιμοσταγών Βεδουίνων να τρέχει.
  - Πως  το έκανες;
  - Απλό! Το έβαλα στα πόδια και όλοι έτρεξαν πίσω μου.

  8. Ζητείται νονός

  Κάποιος κατακτητής είπε Ναστραντίν: "Χότζα, όλοι οι μεγάλοι ηγεμόνες του παρελθόντος είχαν τιμητικούς τίτλους με το όνομα του Θεού σ΄ αυτούς: υπήρχε, για παράδειγμα, ο Προικισμένος από τον  Θεό, και ο Αποσταλμένος του Θεού, Ο Θεόστεπτος, Ο θεοφύλακτος, ο Θεοπρόβλητος , και ούτω καθεξής. Θα βρεις ένα ανάλογο όνομα για μένα; " "Θεός φυλάξοι", δήλωσε ο Ναστραντίν

     9. «Ας γίνει το θέλημα του Αλλάχ»

  Ο Χόζας ως  ευσεβής άνθρωπος το έλεγε σε κάθε περιπτωση. «Ετσι είναι πάντα, σε κάθε περίπτωση», είπε ο  Ναστραντίν. «Πώς μπορείς να αποδείξεις, Χότζα» ρώτησε ο άντρας. «Πολύ απλά. Αν δεν ήταν γίνεται πάντα, τότε σίγουρα κάποια στιγμή ή την άλλη θα μπορούσε να γίνει, έτσι δεν είναι;"

    10. Το περπάτημα

  Ενα βράδυ σ’ ένα έρημο δρόμο, ο Ναστραντίν είδε μιά ομάδα ιππέων να τον  πλησιάζει γρήγορα. Η φαντασία του άρχισε να δουλευει, θεωρησε οτι θα τον απαγάγουν, θα τον ληστέψουν ή θα τον σκοτώσουν και τρόμαξε. Του κόλλησε η ιδέα πως τον κυνηγάνε. Σκαρφάλωσε σε έναν τοίχο στο νεκροταφείο, και να χώθηκε σε ένα ανοικτό τάφο για να κρυφτεί. Αμήχανοι από τις παράξενες συμπεριφορές του, οι ιππείς – που ηταν τίμια άτομα - τον ακολούθησαν. Τον βρήκαν  τεντωμένο, να τρέμει. "Τι κάνεις σε αυτό το τάφο; Σε είδαμε τρέχεις από μακριά. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε; Γιατί εισαι εδώ, σε αυτόν τον τόπο;"
  "Επειδή μπορείτε να θέσετε ευθέως ένα ερώτημα δεν σημαίνει ότι υπάρχει και μια ευθεία απάντηση σε αυτό", δήλωσε Ναστραντίν. «Τα πάντα εξαρτώνται από την άποψή σας. Εάν θέλετε να  ξέρετε, όμως,  εγω είμαι εδώ για σας – και εσείς είστε εδώ, για μένα!»

    11. Επίδειξη μόδας

  Κάποτε, όταν Ναστραντίν Χότζας ήταν σε επίσκεψη σε μία Δυτική πόλη, είχε προσκληθεί να παραστεί σε μια επίδειξη μόδας. Πήγε, και στη συνέχεια ρωτήθηκε αν του άρεσε. "Είναι μια πλήρης απάτη!" αναφώνησε αγανακτισμένος. "Ό, τι εννοείς;" Τον ρωτήσαν. "Πρώτα σου λένε έλα να σου δείξω  γυναίκες - και στη συνέχεια προσπαθούν να σας πουλήσουν τα ρούχα!"

    12. Τα ξυρισματα
  Ο Χότζας περπατούσε στο δρόμο, όταν πέρασε ένας αξύριστος  άνδρας. Ο Χότζας του  είπε: «Όχι και τόσο συχνά ξυρίσματα βλέπω!»
  «Ε! Είκοσι, τριάντα φορές την ημέρα...» απάντησε ο αξύριστος άντρας. «Τι! Πρέπει να είστε ένα τέρας!» αναφώνησε ο Χότζας. «Όχι, είμαι απλώς κουρέας», απάντησε ο άντρας.
         

    13. Το κηρυγμα

  Κάποτε, ο λαός της πόλης καλεί το  Ναστραντίν Χότζα να κάνει κήρυγμα. Όταν πήγε στο minbar (τον  άμβωνα του τζαμιού), βρήκε το ακροατήριο ελάχιστα ενθουσιώδες, οπότε ρώτησε: «Ξέρετε τι θα ήθελα να πω»; Το ακροατήριο απάντησε «όχι», οπότε ανακοίνωσε «Δεν έχω καμία επιθυμία να μιλήσω σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν για τι πράγμα  θα πρέπει να μιλήσουμε» και έφυγε. Ο λαός αισθάνθηκε ντροπή και κάλεσε τον πάλι πίσω την επόμενη μέρα. Αυτή τη φορά, όταν την ίδια ερώτηση, ο λαός απάντησε «Ναι» Έτσι ο Ναστραντίν Χότζας είπε, «Λοιπόν, αφού ήδη ξέρετε τι πρόκειται να πω, δεν θα χάσουμε περισσότερο το χρόνο μας» και έφυγε. Τώρα οι άνθρωποι ήταν πραγματικά προβληματισμένοι. Αποφάσισαν να προσπαθήσουν άλλη μια φορά και για μία ακόμη φορά κάλεσαν τον Χότζα να μιλήσει την επόμενη εβδομάδα. Για άλλη μια φορά την ίδια ερώτηση - "Ξέρετε τι θα ήθελα να πω;" Τώρα οι άνθρωποι ήταν είχαν προαποφασίσει τι θα πουν,  και έτσι οι μισοί από αυτούς απάντησαν "ναι" ενώ τα άλλα μισοί απάντησαν  "όχι". Έτσι, ο Ναστραντίν Χότζας είπε: «Αυτοί  που ξέρουν τι ήθελα να πω, να το πείτε στους άλλους που δεν το ξέρουν»  και έφυγε.

  14. Πόσο ενας χότζας ειναι αξιόπιστος

  Μια μέρα, ένας φίλος του Ναστραντίν Χότζα ήρθε πάνω και ήθελε να δανειστεί το γαϊδούρι του για μια ημέρα ή δυο. Ο Χότζας, γνωρίζοντας τον φίλο του, δεν ήθελε να ικανοποιήσει το αίτημα, και βρήκε με τη δικαιολογία ότι κάποιος είχε δανειστεί ήδη το γαϊδούρι του. Ακριβώς όπως Χότζας πρόφερε αυτά τα λόγια, το γαϊδούρι του άρχισε να γκαρίζει στην πίσω αυλή του. Άκουσε το γκάρισμα, ο φίλος του, τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, και  ο Χότζας απάντησε: «Αρνούμαι να έχω περαιτέρω επαφές μαζί σας δεδομένου ότι μπορείτε να δείχνεται περισσότερη εμπιστοσύνη σε να  ένα γάιδαρο απ΄οση σε εμένα που είμαι και Χότζας."

  15. Ο Θεόσταλτος
  Ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι είναι Αποσταλμένος του  Θεού, τον έπιασαν λοιπόν και τον έφεραν μπροστά στον χαλίφη, που του είπε, "Και πέρσι κάποιος εδώ ισχυρίστηκε ότι είναι προφήτης και είχε καταδικασθεί σε  θάνατο!" Ο άνθρωπος απάντησε: "Κάνατε πολύ καλά , γιατί εκείνον δεν τον εστείλε ο Θεός»

    16. Ο Προφήτης

  Κάποιος άνδρας ισχυρίστηκε ότι είναι προφήτης και τον έφεραν μπροστά στον Σουλτάνο, ο οποίος του είπε: «Έχω μαρτυρίες ότι είστε ένας ηλίθιος προφήτης!" Ο άνθρωπος απάντησε: "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω σταλεί σε ανθρώπους σαν εσάς».

  17.Σοβαρότερες Ασχολίες

   

  Κάποιος είπε στον Ναστραντίν, "Αν άρχιζες να μελετάς τις παραδόσεις και να σταματήσεις να λες αστεία, θα είναι μια σπουδαία βελτίωση." "Μα τον Θεό!" απάντησε ο Χότζας, «Έχω μελετήσει τις παραδόσεις και τις σχέσεις τους.» «Τότε να μας τις πεις», είπε ο άνδρας. "Έχω ακούσει από τον Nafai», ότι ο Προφήτης, ο Θεός να τον ευλογεί, είπε, ότι  υπάρχουν δύο ιδιότητες, και ότι όποιος τις έχει εντάσσεται  μεταξύ των εκλεκτών  του Θεού. «Να μια ωραία παράδοση! », είπε ο άνθρωπος." Ποιες είναι αυτές οι δύο ιδιότητες; "Να ο Nafai ξέχασε την μια και έχω ξεχάσει την άλλη" απάντησε Χότζας.


         

  18. Απλωσε αλεύρι

  Μια μέρα, ένας γείτονας του Ναστραντίν Χότζα ζήτησε να του δανειστεί το σχοινι της μπουγάδας. Ο Χότζας, του το δάνεισε. Αυτο ομως αρχισε να γινεται συνήθειο. Καθε τρεις και τόσο ο γειτονας ζητουσε να του δανείσει το σχοινί. «Δεν μπορώ να στο δώσω γιατι εχω απλώσει αλευρι», βρήκε με τη δικαιολογία ο Χότζας. «Μα τι λες Χοτζα μου, απλώνουν ποτέ αλευρι στο σχοινί;» απόρησε ο γείτονας. «Ναι οταν δεν θέλουν να το δανείσουν» απάντησε ο Χότζας.

  σταρτΑπο εδώ έχει βγεί η σχετικη εκφραση «εχει απλώσει αλευρι» (αδιαφορεί ή δεν προθυμοποιείται να κανει κατι).

  19. Το καζάνι

  Ο Χοτζας δεν είχε καζάνι. Πάει και δανείζεται το καζάνι του γειτονα. Το επιστρεφει εμπροθεσμα και μαζι του παει και ενα μικρο κατσαρολακι. «Καλορίζικο» του λέει «το καζανι σου γέννησε». Ο γειτονας πήρε το καζανι μαζί με το «νεογέννητο» καταχαρουμενος.

  Στον επομενο δανεισμο ο χοτζας επιστρεφει το καζανι μαζι με δυο μπρικια. «Καλορίζικα» του λέει «το καζανι σου γέννησε δίδυμα». Χαρούμενος ο γειτονας απο την γονιμότητα του καζανιου τα παιρνει κι΄αυτά.

  Την τριτη φορα το καζάνι δεν επιστράφηκε απο το Χοτζα. Πάει ο γειτονας να δει τι γίνεται ελπιζοντας σε τριδυμα. Τι εγινε το καζάνι Χότζα μου; Ο Χοτζας με περιλυπο ύφος: «Θεός σχωρέσοι το! Πέθανε! Ζωη σε σας»

    20. Ο Ναστραντίν συναντά τον Χάρο

  Ο Ναστραντίν έκανε βόλτες στην αγορά μια ημέρα όταν είδε μια παράξενη, σκοτεινή μορφή να εμφανίζεται και να του κλείνει το δρόμο. "Είμαι ο Χάρος", ανέφερε, "έχω έρθει για σένα." "Ο θάνατος;" είπε Ναστραντίν. «Αλλά δεν είμαι καν ιδιαίτερα γέρος! Και έχω τόσα πολλά να κάνω. Είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται για κάποιον άλλο;" "Εγώ σκοτώνω μόνο τους ανθρώπους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι να πεθάνουν», είπε ο Θάνατος. "Νομίζω ότι κάνετε λάθος,» απάντησε ο Χότζας. "Ας βάλουμε ένα στοίχημα." "Ένα στοίχημα; Ίσως. Αλλά για τι ποσό;" "Η ζωή μου για εκατό αργύρια». "Έγινε", δήλωσε ο Χάρος, και μια τσάντα με τα χρήματα εμφανίζεται αμέσως στο χέρι του. "Τι ηλίθιο στοίχημα που κάνατε. Μετά από όλα, τι θα με σταματήσει να σας σκοτώσω τώρα, και  να κερδίσω αυτόματα;" «Γιατί ήξερα πως επρόκειτο να με σκοτώσεις», είπε ο Ναστραντίν, «γι 'αυτό εβαλα το στοίχημα ... αλλά, αν με σκοτώσεις δεν θα εισαι σε θέση να τηρησεις την  συμφωνια  μας ... κατέβαινε λοιπον τα λεφτά!», είπε ο Ναστραντίν, που άρπαξε την τσάντα με τα χρήματα , και συνέχισε στον δρόμο,  

  21. Αυτός ο βιολί του

   

  Μόλις, Ναστραντίν Χότζας αγόρασε ένα βιολί. Και άρχισε να παίζει. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE .... ΊΗ ιιδια νοτα, ίδια σειρά, ξανά και ξανά. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE .... Μετά από μερικές ώρες η σύζυγός του ήταν σε αδιέξοδο. "Ναστραντίν!" ούρλιαζε. NEEE .. Ναστραντίν κατέβασε το δοξαρι. "Ναι αγαπητή μου;" "Γιατί παίζεις το ίδιο σκοπό; Θα με τρελλανεις! Όλοι οι βιολιτζήδες  κουνανε τα δάχτυλά τους πάνω και κάτω, παίζουν σε διαφορετικές χορδές! Γιατί δεν παίζεις σαν να ανθρωπος;" "Λοιπόν αγαπητη μου το ξέρω γιατί πάνε πάνω και κάτω, και να δοκιμάσα όλες τις διαφορετικές χορδές." "Γιατί;" "Αναζητούν αυτη τη νοτα". Και σήκωσε το δοξαρι του και επαναλαμβάνεται το παίξιμό του. NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ....

  Απο εδω βγήκε η εκφραση "και αυτός το βιολί του" (επιμονη σε επαναληψη καποιας ενεργειας).

  22. Ο  Χότζας Ξεναγός
  Ο Ναστραντίν Χότζας πήγε καποτε στην στη Μέκκα για προσκύνημα, και περάσε απο την Μεδίνα. Καθώς περπατούσε από το κεντρικο τζαμί εκεί, ενας τουριστας που  μάλλον τα ειχε χαμενα τον πλησίασε. "Με συγχωρείτε κύριε», είπε ο τουρίστας, "αλλά μοιάζετε να καταγεσθε από αυτά τα μέρη. Μπορείτε να μου πείτε κάτι σχετικά με αυτό το τζαμί; Φαίνεται πολύ παλιά και σημαντικά, αλλά έχω χάσει οδηγό μου." Ο Ναστραντίν, είναι πάρα πολύ υπερήφανος για να παραδεχθει ότι και αυτός δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό, άρχισε αμέσως μια ενθουσιώδη εξήγηση. "Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ παλιό και ειδικά τζαμί." δήλωσε, "χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο να τιμήσουν την κατάκτηση της Αραβίας". Ο τουρίστας εντυπωσιάστηκε, αλλά και μια ματιά αμφιβολίας διασχίζει το πρόσωπό του. "Αλλά πώς μπορεί να είναι αυτό;"  ρώτησε, «Είμαι σίγουρος ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας , δεν ήταν μουσουλμάνος... Ήταν έτσι δεν είναι;" «Βλέπω ότι ξέρετε κάτι από αυτά τα θέματα." απάντησε Ναστραντίν με πικρία, "Στην πραγματικότητα, ο Αλέξανδρος ήταν τόσο εντυπωσιασμένος με την τύχη του στον πόλεμο, που ασπάστηκε το Ισλάμ, προκειμένου να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς τον Αλλάχ." "Ω, αλήθεια;" είπε ο τουρίστας, στη συνέχεια, σε παύση. "Μα αλλά σίγουρα δεν υπήρχε το Ισλάμ στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου;" «Ένα εξαιρετικό σημείο! Είναι πραγματικά ευχάριστο να υπαρχουν επισκέπτες που αντιλαμβάνονται την ιστορία μας τόσο καλά,» απάντησε Ναστραντίν. " Μάλιστα, ήταν τόσο συγκλονισμένος από τη γενναιοδωρία που ο Αλλαχ  του είχε δείξει, ωστε ότι μόλις τελείωσαν οι μάχες , ξεκίνησε μια νέα θρησκεία, και έγινε ο ιδρυτής του Ισλάμ."
  Ο τουριστας κοίταξε το τζαμί με νέα οπτική, αλλά πριν ο Ναστραντίν να ξεγλιστρήσει μεσα στο πλήθος, ένα άλλο πρόβλημα εμφανίστηκε σε αυτόν. "Αλλά δεν ήταν ο ιδρυτής του Ισλάμ ο Μωάμεθ; Θέλω να πω, ότι αυτό διάβασα σε ένα βιβλίο. Τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν ο Αλέξανδρος."
  «Βλέπω ότι είστε επιστήμονας», είπε ο Ναστραντίν, "Απλως συνέβη το εξης: ο Αλέξανδρος αισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να αφιερώσει τον εαυτό του κανονικά στη νέα ζωή του, ως προφήτης μόνον υιοθετώντας μια νέα ταυτότητα. Έτσι, ο εγκατέλειψε το παλιό ονομά του και για το υπόλοιπο της ζωής του, αποκαλούσε τον εαυτό του Μωάμεθ. "
  "Αλήθεια;" αναρωτήθηκε ο τουρίστας, «Αυτό είναι εκπληκτικό! Αλλά ... αλλά νόμιζα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε πολύ καιρό πριν από τον Μωάμεθ; Είναι αυτό σωστό;"

  "Σίγουρα δεν είναι!" απαντά στην Χότζας, «Εσεις εχετε στο νου σας ενα διαφορετικό Μέγα Αλέξανδρο, εγώ μιλάω για αυτόν που ονομάζεται Μωάμεθ."

  23. Συμβουλος επενδύσεων.

  Επισκεπτεται καποιος τον Χοτζα να τον συμβουλευθει που να επενδύσει τις οικονομιες του.

  - Απο που τα βρήκες τα λεφτα.

  - Απο τον φουρνο μου! Εφτιαχνα κουλουρια επι χρονια.

  - Παρε την συνταγή κα δώσμου 100 γροσια. Ανοιξε την στο σπιτι σου και μελετησε την προσεκτικα.

  Την επομενη ο υποψηφιος επενδυτής επιστρεφει εξαλλος:

  -Χοτζα εγω σου ζητησα συμβουλη για επενδύσεις και εσυ μου εδωσες ενα χαρτι γεματο μηδενικά.

  - Δεν ειναι μηδενικά, κουλουρια ειναι!

    24. Σαφής Απάντηση
  Μια μέρα Ναστραντίν επισκευαζε τα κεραμίδια της στέγης του σπιτιού του. Ενώ Ναστραντίν δούλευε στην οροφή, ένας άγνωστος χτύπησε την πόρτα.
  - Τι θέλεις; Ναστραντίν φώναξε.
  - Έλα κάτω, απάντησε ξένος, ετσι δεν μπορώ να σου το πω. Ο Ναστραντίν απρόθυμος και αργά κατέβηκε από τη σκάλα.
  - Καλά! απάντησε Ναστραντίν, ποιο ειναι  αυτό το σημαντικό πράγμα;
  - Θα μπορούσατε να δώσετε λίγα χρήματα σε ενα τη φτωχό γέρο; Ζητιάνεψε ο ξένος. Κουρασμένος Ναστραντίν άρχισε να ανέβαινει τη σκάλα και είπε,
  - Γιά έλα μαζί μου μέχρι την οροφή. Όταν και οι δύο, Ναστραντίν και ζητιάνος ήταν επάνω, στην οροφή, Ναστραντίν είπε:

  - Η απάντηση είναι όχι!

    25. Δυο ερωτήσεις
  Ο Ναστραντίν άνοιξε ένα περίπτερο με μια επιγραφή πάνω του: «Δύο ερωτήσεις σχετικά με οποιοδήποτε θέμα.  Απαντήση με μόνο 100 ασημένια νομίσματα»
  Ένας άνθρωπος που είχε δύο πολύ επείγοντα θέματα έδωσε τα λεφτά του, λέγοντας: Εκατό ασημένια νομίσματα είναι μάλλον ακριβα για τα δύο ερωτήματα, δεν είναι έτσι;

  Ναι, είπε ο Ναστραντίν, η επόμενη ερώτηση, παρακαλώ;

    26. Επικερδης Χαζομάρα ενατι Ζημιογονου ευφυιας

  Ναστραντίν συνθιζε για να στέκεται στο δρόμο τις ημέρες της αγοράς, και να το παιζει ηλίθιος. Αν καποιος  άνθρωπος του πρόσφερνε ένα μεγάλο και ένα μικρό νόμισμα, διάλεγε πάντα το μικρότερο νόμισμα. Μια μέρα ένας άντρας ευγενικά του είπε: Ναστραντίν, θα πρέπει να πάιρνεις το μεγαλύτερο κέρμα. Τότε θα έχετε περισσότερα χρήματα και οι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον σε μπορούν να σε περίγελουν σαν ηλιθιο. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είπε ο Ναστραντίν, αλλά αν εγώ παίρνω τα μεγαλύτερο, οι άνθρωποι θα σταματήσουν να προσφέρουν μου τα χρήματα για να αποδείξει ότι είμαι ηλίθιος. Τότε δεν θα εχω κανένα καθόλου χρήματα.

    27. Στον καθενα συμφωνα με τις αναγκες του
  Όπως ερχονταν o Ναστραντίν απο το  τζαμί μετά από την προσευχή, ένας ζητιάνος κάθεται στο δρόμο ζητά ελεημοσυνη. Εγινε η εξης συνομιλία:
  Είσαι υπερβολικός; ρώτησε Ναστραντίν. Ναι Ναστραντίν. απάντησε ο ζητιάνος.
  Σ’ αρέσει ο καφές και το κάπνισμα; ρώτησε Ναστραντίν.
  Ναι. απάντησε ο ζητιάνος. Υποθέτω ότι θες να πηγαινεις στα λουτρά καθημερινά; ρώτησε Ναστραντίν. Ναι. απάντησε ο ζητιάνος.
  ... Και διασκεδάζεις ίσως, ακόμα, πίνοντας με φίλους; ρώτησε Ναστραντίν.
  Ναι και εγώ όπως όλοι. απάντησε ο ζητιάνος.
  Πω Πω Πω  είπε Ναστραντίν, και του έδωσε ένα χρυσό νομισμα.

  Λίγα μέτρα μακρύτερα ενας άλλος ζητιάνος που είχε κρυφακούσει τη συνομιλία ικέτευσε για ελεημοσύνη, επίσης.
  Είσαι υπερβολικός; ρώτησε Ναστραντίν. Οχι, απάντησε στο Ναστραντίν ο  δεύτερος ζητιάνος.
  Σ’ αρέσει ο καφές και το κάπνισμα;; ρώτησε Ναστραντίν. Όχι απάντησε δεύτερος ζητιάνος.
  Υποθέτω ότι θες να πηγαίνεις στα λουτρά καθημερινά; ρώτησε Ναστραντίν. Όχι απάντησε δεύτερος ζητιάνος.
  Διασκεδάζεις πίνοντας με φίλους; ρώτησε Ναστραντίν. Όχι, θέλω να ζω μόνο με νηστεια και  προσευχή απάντησε δεύτερος ζητιάνος.

  Οπότε ο Ναστραντίν του έδωσε ένα μικρό χάλκινο νόμισμα. Αλλά γιατί, διαμαρτυρηθηκε ο δεύτερος ζητιάνος, δίνετε, σε έναν εγκρατή και ευσεβή άνθρωπο, ένα ευτελές νομισμα, όταν δίνετε στον σπάταλο αυτον ζητιανο μια περιουσια; Αχ φίλε μου, απάντησε Ναστραντίν, οι ανάγκες του είναι μεγαλύτερες από τις δικές σου.

  28. Φαγητό στον αρμοδιο.

  Μια μέρα Ναστραντίν πήγε σε μια δεξίωση. Όπως ήταν ντυμένος με άθλιο τρόπο, κανείς δεν τον άφησε να μπει. Έτσι έτρεξε στο σπίτι, φορεσε το καλύτερο καφτάνι του και μια ωραια γούνα και επέστρεψε. Αμέσως, το θυρωπος  πλησίασε, τον χαιρέτησε και ξεκινησε  την απαρχή ένος επιμελημένου δείπνου. Όταν το φαγητό σερβιριστηκε, ο Ναστραντίν πήρε την σούπα με το κουτάλι και την αδειασε μεσα στο γούνινο παλτό του, και είπε, «φάε γούνα μου, φαε! Είναι προφανές ότι εσυ εισαι  είστε ο πραγματικός τιμώμενος σήμερα και οχι εγω!»

  29. Τα δικά μας καρυδάκια.

  Μία ζεστή ημέρα, Ναστραντίν αναπαυονταν  στη σκιά μιας καρυδιάς. Άρχισε να παρατηρει τις τεράστιες κολοκύθες που καλιεργουσαν στα διπλανα μποστάνια και τα μικρά καρύδια που φύτρωναν στο μαγευτικό δέντρο. Μερικές φορές δεν μπορώ ακριβώς να κατανοήσω τους τρόπους του Θεού! συλλογίστηκε. Απλά μικρα καρύδια αφήνονται μεγαλώνουν σε τόσο μαγευτικο δέντρο και τεράστιες κολοκύθες σερνονται στο χώμα! Ακριβώς τότε ένα καρύδι έσπασε και έπεσε στο φαλακρό κεφάλι του Ναστραντίν-Χότζα. Σηκώθηκε αμέσως και σηκώνοντας τα χέρια του και πρόσωπο στους ουρανούς σε ικεσία, είπε: «Ω, Θεέ Μεγαλοδύναμε! Συγχωρέστε μου την κριτική στους τρόπους σας! Είστε πανάσοφος. Τι θα ημουν τώρα, αν κολοκύθες μεγάλωναν στα δέντρα!»

   30. Διαρκες επιπεδο δυναμης.
  Σε μια συγκέντρωση, όπου Ναστραντίν Χότζας ήταν παρων, οι άνθρωποι συζητούσαν για τη νεότητα και τα γεράματα. Ολοι συμφώνησαν ότι, η  δύναμη ενός άντρα μειωνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Ο Ναστραντίν Χότζας είπε: «Δεν συμφωνώ μαζί σας κύριοι. Στη μεγάλη ηλικία μου έχω την ίδια δύναμη όπως το είχα στο αποκορύφωμα της νεότητάς μου».

  Τι εννοείς, Ναστραντίν Χότζα; ρώτησε κάποιος. Εξηγήστε μας. Στην αυλή μου, εξήγησε Χότζας Ναστραντίν, υπάρχει μια τεράστια πέτρα. Στα νιάτα μου που προσπαθησα να την σηκώστω ποτέ δεν τα κατάφερα. Το ιδιο ισχυει και τώρα

   

  31. Το ρασο κανει τον παπα;

  Η ευφυΐα και η σοφία του Ναστραντίν Χότζα ποτέ δεν τον αφήνει σιωπηλό. Μια μέρα ένας αγράμματος άνθρωπος ήρθε να του διαβάσει ο Ναστραντίν Χότζας μια επιστολή που είχε λάβει. "Μουλά Ναστραντίν, παρακαλώ διαβάστε αυτό το γράμμα για μένα." Χότζας Ναστραντίν κοίταξε το γράμμα, αλλά δεν μπορούσε να διακρίνει μια μόνο λέξη. Έτσι είπε ο άνθρωπος. «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να διαβάσω αυτό." Ο άνδρας φώναξε: "Για ντροπή, Ναστραντίν Χότζα! Θα πρέπει να ντρεπόσαστε για το τουρμπάνι φοράτε (δηλαδή το σημείο της εκπαίδευσης)". Ο Ναστραντίν Χότζας εβγάλε  το τουρμπάνι από το κεφάλι του και το τοποθέτησε στο κεφάλι του αναλφάβητου άνδρα, και ειπε: "Τώρα εσυ φοράς το τουρμπάνι. Εάν δίνει κάποιες γνώσεις, να διαβάσεις την επιστολή σου."

  32. Το φωτεινοτερο και ευκολοτερο!

  Μια μέρα ο Ναστραντίν Χότζας έχασε το δαχτυλίδι του κάτω στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου ήταν πολύ σκοτεινά. Αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το βρεί στο σκοτάδι, βγήκε έξω στο δρόμο και άρχισε να ψάχνει για εκεί. Κάποιος που περαστικός σταματήσε και να ρωτήσε: "Τι ψάχνεις να βρεις, Ναστραντίν Χότζα; Έχεις χάσει κάτι;" "Ναι, έχω χάσει δαχτυλίδι μου κάτω στο υπόγειο." "Αλλά Ναστραντίν Χότζα, γιατί δεν ψάχνετε για το δακτυλιδι  κάτω στο υπόγειο, όπου το έχετε χάσει;" ρώτησε ο άντρας με  έκπληξη. "Να μην είναι ανόητος, φίλε! Πώς περιμένεις από μένα να βρώ  οτιδήποτε βρίσκεται στο σκοτάδι!"

  33. Περιεργη Πολη.

  Ο Ναστραντίν Χότζας είχε επισκεφθεί μια πόλη για δουλειά. Ήταν μια ψυχρή νύχτα το χειμώνα όταν έφθασε. Στο δρόμο προς το πανδοχείο ενα σκυλί αρχισε να τον γάβγιζει με αργριο βλεμμα. Ο Ναστραντίν Χότζας έσκυψε για να πάρει μια πέτρα από το δρόμο για να την  ρίξει στο ζώο. Δεν μπορούσε να την σηκωση, η πετρα ηταν βαθειά ριζωμενη στη γη. "Τι περίεργη πόλη είναι αυτή!» είπε Ναστραντίν Χότζας μέσα του:  «Μπορούν να δένουν τις πέτρες και αφηνουν τα σκυλιά ελευθερα.»

    34. Η Συνταγη.

   Μια μέρα, ο Ναστραντίν Χότζας πήγε στην αγορά και αγόρασε ένα θαυμάσιο κομμάτι κρέας. Στο δρόμο για το σπίτι συνάντησε ένα φίλο που του έδωσε μια ειδική συνταγή για το κρέας. Ο Ναστραντίν Χότζας ήταν πολύ χαρούμενος. Στη συνέχεια, όμως, πριν να φθάσει στο  σπίτι, ένα μεγάλο κοράκι έκλεψε το κρέας μεσα από τα χέρια του Ναστραντίν και πέταξε μακριά με αυτό. "Μπορεί να εισαι κλέφτης", φώναξε ο Ναστραντίν Χότζας οργισμένα," και να εκλεψες το κρέας μου! Αλλά δεν θα το απολαύσεις! Την συνταγή την έχω εγώ!"
         

    35. Αντε για σένα εννέα!

  Ο Ναστραντίν Χότζας ονειρεύεται ότι κάποιος επρεπε να του πληρώσει  εννέα χρυσά νομισματα, αλλά Ναστραντίν Χότζας επέμεινε ότι δεν θα δεχθει λιγότερο από δέκα. Ενώ η διαφωνία ήταν το  ένα χρυσό νόμιασμα, ξύπνησε από ένα ξαφνικό θόρυβο στο δρόμο. Βλέποντας ότι το χέρι του ήταν άδειο, Χότζας Ναστραντίν κλείνει γρήγορα τα μάτια του, απλώνει το χέρι του σαν να ήταν έτοιμος να εισπράξει, και λέει, "Πολύ καλά, φίλε μου, ας γινει το χατήρι σου, δώσε μου εννέα."

    36. Ολοι παιδια του Θεού

  Ο Ναστραντίν Χότζας ήταν άνεργος και οι φτωχος, αλλά με κάποιο τρόπο βρηκε λίγα χρήματα για να φάει φασόλια και πιλάφι σε ένα φτηνό εστιατόριο. Έφαγε και εξετάζε τους  άνθρωπους περπατούν έξω με τη γωνία του ματιού. Παρατήρησε ένα μεγάλο, όμορφο ψευτοπαλληκαρά (άνθρωπος νταής) πίσω από το πλήθος. Ο άνθρωπος ήταν καλά ντυμένος από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, με το τουρμπάνι βελούδο, κεντημένο ασημί γιλέκο, πουκάμισο μετάξι, σατέν φαρδιά παντελόνια-και χρυσό γιαταγάνι. Χότζας Ναστραντίν ρωτησε τον εστιατορα «Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος εκεί πέρα!" "Είναι υπηρέτης του Φεχμί-Πασά, απαντά ο εστιατόρας. Ο Ναστραντίν Χότζας αναστέναξε, κοίταξε τον ουρανό και είπε: «Ω, Θεέ μου! Κοίτα τον υπάλληλο του Φεχμί- Πασά αλλά κοιτάξε λιγάκι και τον δούλο σου, εδώ χάμω."
         

    37. Μεταφυσικές ερμηνιες του Χοτζα.

  Μια μέρα ήρθε ένας επισκέπτης στο Ναστραντίν Χότζα με μια ερώτηση. "Ναστραντίν Χότζα, πώς  είναι ο τόπος απ’ οπου προέρχομαστε εμείς οι άνθρωποι και πως ο τόπος που πάμε;" "Ω", δήλωσε ο Ναστραντίν Χότζας, «είναι ένα πολύ τρομακτικό μέρος." "Γιατί το λες αυτό;" ρώτησε ο επισκέπτης. "Λοιπόν, όταν έρχονται από εκεί τα βρέφη, κλαινε, και όταν κάποιος  ειναι για να παει εκεί φωνάζει."

  38. Ο χοτζας παιζει το οργανο του.

  Μια μέρα Ναστραντίν Χότζας θέλησε να μάθει να παίζει ζουρνά και επισκέφθηκε ένα ζουρνατζή. «Πόσο κοστίζει να με μάθεις να παίζω ζουρνά;" ρώτησε ο Ναστραντίν Χότζαh. "Τριακόσιους ακτσέδες για το πρώτο μάθημα και εκατό ακτσέδες  για τα επόμενα μαθήματα», απαντησε ο ζουρνατζής. «Ακούγεται καλό," απάντησε Χότζας Ναστραντίν. "Εγω μπορώ να ξεκινήσω με το δεύτερο μάθημα. Ήμουν βοσκός, όταν ήμουν μικρό παιδί, γι 'αυτό εχω ήδη κάποια εμπειρία στο σφύριγμα. Πρέπει να είναι αρκετά καλό για πρώτο μάθημα, έτσι δεν είναι;"

  39. Πληρώνω ο,τι αγοράζω

  Μια μέρα, Ναστραντίν Χότζας πήγε στην αγορά για να αγοράσει καινούργια ρούχα. Πρώτα δοκιμαστεί ένα παντελόνι. Δεν ήθελε το παντελόνι και έδωσε πίσω να τον καταστηματάρχη. Στη συνέχεια προσπάθησε ενα καφτανι που είχε ίδια τιμή με το παντελόνι. Ο Ναστραντίν Χότζας ήταν ικανοποιημένος με το καφτανι και έφυγε από το κατάστημα. Προτού να ανεβεί στον γάιδαρο για να πάει στο σπίτι τον σταμάτησε ο καταστηματάρχης και ο βοηθός του. "Δεν έχετε πληρώσει για το καφτάνι", δήλωσε ο καταστηματάρχης. «Αλλά εγώ σου έδωσα το παντελόνι αντί για το το καφτάνι, έτσι δεν είναι;" απάντησε Ναστραντίν Χότζας. "Ναι, αλλά τότε πληρώστε μου το παντελόνι!" είπε ο καταστηματάρχης. «Αλλά εγώ δεν αγόρασα κανένα παντελόνι», απάντησε Ναστραντίν Χότζας. "Δεν είμαι τόσο ανόητος να πληρώσω για κάτι που ποτέ δεν αγόρασα

  40. Το σαβουάρ βιβρ του Χότζα

  Μία φορά ενας διάσημος φιλόσοφος και ηθικολόγος ήταν διέρχονται από το χωριό του Ναστραντίν, όταν τον ρώτησε, όπου υπήρχε ένα καλό μέρος για να φάει. Πρότεινε μια θέση και ο μελετητής, πεινασμένος για συζήτηση, κάλεσε το Ναστραντίν Χότζας να φανε μαζί. Ευγνώμων, Χότζας Ναστραντίν συνοδεύει τον φιλόσοφο σε ένα κοντινό εστιατόριο, όπου ζήτησε από τον σερβιτόρο για το πιατο της ημέρας. «Ψάρια! Φρέσκο ψάρι!" απάντησε ο σερβιτόρος. "Φέρτε μας δύο," απάντησαν. Λίγο αργότερα, ο σερβιτόρος έφερε μια μεγάλη πιατέλα με δύο μαγειρεμένα ψάρια, μεταξύ των οποίων το ενα  ήταν αρκετά μικρότερο από το άλλο. Χωρίς να διστάσει, Χότζας Ναστραντίν να βαζει στο πιάτο του το μεγαλύτερο ψαρι. Ο φιλόσοφος, ριχνει στο  Ναστραντίν Χότζα ένα βλέμμα της έντονης δυσαρέσκειας, και του λεει ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μόνο κραυγαλέα εγωιστικό, αλλά και ότι παραβίαζει τις όλες σχεδόν τις γνωστες ηθικες και  θρησκευτικες αρχες. Ο Ναστραντίν Χότζας ήρεμα ακούει την αυτοσχέδια διάλεξη του φιλοσόφου με υπομονή, και όταν τελειωσε του λέιει, «Λοιπόν, κύριε, εσεις  τι θα κάνατε;» «Εγώ, ως ευσυνείδητος ανθρώπου, θα έχα πάρει το μικρότερο ψάρι για τον εαυτό μου.». «Να το λοιπον! Καλη ορεξη!», ειπε ο ο Ναστραντίν Χότζας, και τοποθέτησε το μικρότερο ψάρι στο πιάτο του φιλοσόφου.

    41. Ανακύκλωση

  "Χότζα! Τι κάνουν με τα παλιά ολόγιομα  φεγγάρια;" "Τα  κόβουν σε μικρά κομμάτια και να κάνουν αστέρια"

  42. Μικρή πιθανοτητα με τεράστια ωφέλη.

   Μια μέρα οι άνθρωποι βρήκαν τον  Ναστραντίν Χότζα να  ρίχνει τα υπολείματα του γιαουρτιού του στη λίμνη. "Ναστραντίν Χοτζα, τι κάνεις;" Τον ρώτησε κάποιος. "Πήζω  τη λίμνη σε γιαούρτι," απάντησε ο Ναστραντίν. «Μα μπορεί ένα μικρό κομμάτι γιαουρτιού να  πηξει μια ολοκληρη λίμνη;" ρώτησε ο άνδρας ενώ άλλοι γέλουσαν με τον Ναστραντίν Χότζα. "Απιθανο βέβαια .. αλλά ποτέ δεν ξέρεις ... ίσως θα μπορούσε» απάντησε ο Ναστραντίν Χότζας, "αλλά  εάν επηζε ομως ε!ε! ...!"

  43. Οπου ναναι  αλλα οχι μέσα.

  " Ναστραντίν Χότζα, απο ποια πλευρά πρέπε κανεις να περπατά  όταν συνοδεύει ένα φέρετρο, σε μια κηδεία; Μπροστά, πίσω, αριστερά ή δεξιά;"

  "Απο οποία πλευρα σας αρέσει περισσότερο, αρκει που  δεν είστε μέσα!"
         

      44. Κοσμοκεντρικά

  Μια μέρα Χότζας Ναστραντίν ρωτήθηκε

  "Θα μπορούσατε να μας πείτε την ακριβή τοποθεσία του κέντρου του κόσμου;"

  "Ναι, μπορώ», απάντησε Ναστραντίν Χότζας. "Είναι ακριβώς κάτω από το αριστερό πίσω ποδι  του γαϊδάρου  μου."

  "Καλά, ίσως! Αλλά έχετε οποιαδήποτε απόδειξη;"

   "Αν έχετε αμφιβολία για το λόγο μου, μέτρήστε και να δούμε."

    45. Προσωπική Οπτική

  Μια ομάδα φιλοσόφων ταξίδεψε μακριά για να βρει, ποτε θα συμβεί το τέλος του κόσμου, αλλά δεν θα μπορούσε να βρεί απαντηση. Τελικά στράφηκε στο Ναστραντίν Χότζα και τον ρώτησε: "Ξέρετε, πότε θα είναι το τέλος του κόσμου;" "Φυσικά, δήλωσε ο Χότζας Ναστραντίν, όταν πεθάνω, ότι θα είναι το τέλος του κόσμου." "Όταν πεθάνεις; Είσαι σίγουρος;" "Θα είναι για μένα τουλάχιστον," είπε ο Ναστραντίν.
    

  46. Του χεριού σας

  Μια μέρα καποιος αποφάσισε να σκαρώσει μια φάρσα στον Ναστραντίν. Με ένα μικρό πουλί μέσα στην παλαμη του  θα τον ρωτούσε αν ήταν ζωντανό ή νεκρό. Εάν έλεγε ότι ειναι ζωντανό θα το επνιγε για  να αποδείξει του δείξει ότι ειχε λάθος. Εάν έλεγε  ότι ήταν νεκρό θα το αφήνει να πετάξει μακριά και θα τον ξεγελούσε. Όταν βρήκε το σοφό γέροντα του είπε: «Ναστραντίν Χότζα, αυτό που εμείς κρατω, είναι ζωντανό ή νεκρό;" Χότζας Ναστραντίν σκέφτηκε για μια στιγμή και απάντησε, "Αχ,  φίλε μου, ό,τι είναι στο χέρι σας!"

    47. Ποιός; Εγώ;

   -"Ναστραντίν Χοτζα, γιατί το κάνετε αυτο να απαντατε σε  μια ερώτηση με μια άλλη ερώτηση;"

  - "Εγω κάνω τέτοιο πράγμα;"

    48. Μοιρολατρικά

  Ενας άνδρας ρώτησε τον Ναστραντίν Χότζα, "Ποια είναι η έννοια της μοίρας, Ναστραντίν Χότζα;" "Υποθέσεις", Χότζας Ναστραντίν απάντησε. "Με ποιο τρόπο;" ο άντρας ρώτησε και πάλι.  Ο Ναστραντίν Χότζας τον κοίταξε και είπε, «Υποθετετε οτι τα πράγματα θα πάνε καλά, και αν δεν πανε - επικαλεισθε την κακή τύχη. Υποθετετε οτι τα πράγματα θα πάνε άσχημα και αν δεν πάνε – επικαλεισθε την καλή τύχη. Μπορείτε υποθέσουμε ότι ορισμένα πράγματα θα συμβούν ή όχι - και σου λείπει η διαίσθηση ότι δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Μπορείτε υποθέσουμε ότι το μέλλον είναι άγνωστο. Όταν αποκλεισθουν  - αυτο ονομαζεται Τύχη.

    49. Με λιγες θερμιδες

  Σε μια ψυχρή και χιονισμένη μέρα του χειμώνα ο Ναστραντίν Χότζας μιλούσε με μερικούς από τους φίλους του στο τοπικό καφενείο. Ο Ναστραντίν Χότζας είπε ότι κάνει κρύο δεν τον ενοχλεί, και στην πραγματικότητα, αυτός θα μπορούσε να μείνει, εφόσον χρειάζεται, όλη τη νύχτα χωρίς καμία θέρμανση. «Ναστραντίν Χότζα» είπαν. «Αν σταθείς όλο το βράδυ στην πλατεία του χωριού χωρίς θέρμανση  με οποιοδήποτε εξωτερικό μέσο, καθένας από εμάς, θα σας κεράσει ένα πλούσιο γεύμα. Αλλά αν αποτύχεις, θα προσφέρεις σε όλους μας ενα πλουσιο δείπνο." «Πάει το  στοίχημα», είπε ο Ναστραντίν. Το ίδιο βράδυ, Ναστραντίν Χότζας βρισκόταν στην πλατεία του χωριού μέχρι το πρωί παρά το τσουχτερό κρύο. Το πρωί, έτρεξε θριαμβευτικά στους φίλους του και τους είπε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. «Αλλά χάσατε το στοίχημα, Ναστραντίν Χότζα», είπε ένας από αυτούς. «περίπου τα μεσάνυχτα, λίγο πριν πάω για ύπνο, είδα ένα κερί να καίει σ’ ένα παράθυρο 300 μέτρα μακριά από όπου στέκοσουν. Αυτό σημαίνει ασφαλώς ότι εσυ ο ίδιος ζεταινόσουν από αυτό». «Αυτό είναι γελοίο», υποστήριξε ο Ναστραντίν Χότζας. "Πώς μπορεί ένα κερί πίσω από ένα παράθυρο να ζεστανει καποιον τριακόσια μετρα μακριά;" Όλοι ομως έλεγαν οτι γινεται και πως ο Ναστραντίν Χότζας είχε χάσει το στοίχημα. Ο Ναστραντίν Χότζας αποδέχθηκε την ετυμηγορία και κάλεσε όλους σε δείπνο εκείνο το βράδυ στο σπίτι του. Όλοι εφθασαν εγκαίρως, γελώντας και αστειεύόμενοι, προεξοφλώντας το υπέροχο δείπνο που  επρόκειτο να τους προσφέρει Ναστραντίν. Αλλά το δείπνο δεν ήταν έτοιμο. Ο Ναστραντίν Χότζας τους είπε ότι θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, και άφησε το δωμάτιο για την προετοιμασία του δείπνου. Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέρασε και ακόμη δεν φαινοταν να σερβίρεται δείπνο. Τέλος, ανυπόμονοι και πολύ πεινασμένοι, πήγαν στην κουζίνα για να δουν αν τελείωσε το μαγείρεμα. Αυτό που είδαν, δεν μπορούσαν να πιστεψουν. Ο Ναστραντίν Χότζας στεκόταν μπροστά ένα τεράστιο, ξέχειλο καζάνι. Κατω απο το καζάνι υπήρχε ένα αναμμένο κερί. "Κάνε υπομονή, φίλοι μου», τους είπε ο Ναστραντίν Χότζας. "Το δείπνο θα είναι έτοιμο σύντομα. Βλέπετε, είναι το μαγείρεμα. «Είσαι στα  κσλά σου, Ναστραντίν Χότζα;" φώναξαν. «Πώς θα μπορούσε να σας με ένα τέτοιο μικροσκοπικό κερι να βράζουμε ενα  τόσο μεγάλο καζάνι;»

   «Η άγνοια σας τα θέματα αυτά με διασκεδάζει", είπε ο Ναστραντίν. «Αν η φλόγα ενός κεριού πίσω από ένα παράθυρο τριακόσια μέτρα πιο κάτω μπορεί να θερμάνει ένα ανθρωπο, σίγουρα η ίδια φλόγα θα βράζει το φαγητο σε αυτό το δοχείο που είναι μόνο τρεις ποντους μακριά.»

    51. Κοβω το κλαρι που καθομαι.

  Ναστραντίν εκοβε ενα κλαδι απο  ένα δέντρο στον κήπο του μια μέρα. Ενώ το πριόνιζε νας άνθρωπος πέρασε από το δρόμο και είπε, «Με συγχωρείτε, αλλά αν συνεχίσετε να πριονιζετε το κλαδι που καθεστε  θα πεσετε κατω μαζι με αυτό.»    Ο  Ναστραντίν δεν είπε τίποτα. Σκέφτηκε, «Αυτός είναι ένας ανόητος δεν έχει δουλειά να κάνει, και πάει και λέει στους άλλους ανθρώπους τι να κάνουν και τι να μην κάνουν.» Ο άνθρωπος συνέχισε το δρόμο του. Φυσικά, μετά από λίγα λεπτά, το κλαδι έπεσε και Ναστραντίν έπεσε με αυτό. "Θεέ μου!" φώναξε. "Αυτός ο άνθρωπος ξέρει το μέλλον!" Έτρεξε μετά από αυτόν να ρωτήσει πόσο επρόκειτο να ζήσει. Όμως ο άνθρωπος είχε ήδη φύγει.

    52   «η εν προκειμένω υπόθεσις δεν είναι τόσο εύκολη»

  Ο Ναστραντίν Χοτζας ήταν και  Κατής (ιεροδικαστης) , δούλευε στο δωμάτιό του μια ημέρα, όταν ένας γείτονας έτρεξε μέσα και είπε: «Αν αγελάδα ένος ανθρώπου σκοτώσει μιαν αγελάδα ενος άλλου, είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης της πρώτης αγελάδας;»

   «Εξαρτάται», απάντησε Ναστραντίν.

   "Λοιπόν," είπε ο άνδρας, "αγελάδα σας έχει σκοτώσει τη δική μου." "Ω," απάντησε Ναστραντίν. "Όλοι γνωρίζουν ότι μια αγελάδα δεν μπορεί να σκέφτεται σαν ένας άνθρωπος, έτσι ώστε μια αγελάδα δεν είναι υπεύθυνη, και αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της δεν ευθύνεται ούτε αυτος."

   «Λυπάμαι», είπε ο άνδρας. "Έκανα ένα λάθος. Εννοούσα η  δικιά σας αγελάδα σκότωσε την αγελάδα μου." .

   Ο Δικαστής Ναστραντίν σκέφτηκε για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια είπε: "Όταν το σκέφτομαι πιο προσετικά, η εν προκειμένω υπόθεσις δεν είναι τόσο εύκολη όσο νόμιζα στην αρχή." Και στη συνέχεια στράφηκε στο γραμματέα του και είπε, "Παρακαλώ φέρε μου το μεγάλο μαύρο βιβλίο από το ράφι πίσω σου ..."

    53. Τις πταιει;

  Ο Ναστραντίν Χότζας και η γυναίκα του ήρθαν στο σπίτι τους  μια μέρα και βρήκαν  το σπίτι διαρρηγμένο. "Είναι όλο δικό σου λάθος", δήλωσε η γυναίκα του, «θα πρέπει να είχες βεβαιωθεί ότι το σπίτι ήταν κλειδωμένο πριν φύγουμε." Ο γείτονας πρόσθεσε: «Δεν κλειδώνουν καλά τα παράθυρα», είπε ένας. "Ηταν αναμενομενο!" είπε ένας άλλος. «Οι κλειδαριές ήταν ελαττωματικές και δεν τις έχετε αντικαταστήσει", δήλωσε το ένα τρίτος. "Μια στιγμή", δήλωσε ο Ναστραντίν, «σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που φταίει;" «Και ποιος φταίει;» φώναξαν. «Τι γίνεται με τους κλέφτες;» είπε Ναστραντίν. «Είναι εντελώς αθώοι;"

  54. Εντιμος πενία

  Αυτή ήταν η εποχή οικογένεια Ναστραντίν Χότζα ζούσε μεσα στη φτώχεια. Η γυναίκα του Ναστραντίν μια μέρα τον ξύπνησε στη μέση της νύχτας και του  ψιθύρισε «Ναστραντίν, υπάρχει ένας κλέφτης στην κουζίνα»

   

  «Σσσσσ ... γυναίκα!» απάντησε ο Ναστραντίν. «Αφήσε τον εκει που  είναι. Ίσως του πέσει  κάτι, και  τότε θα βγαλουμε κι΄εμεις καποιο κερδος!»

  55. Εξευρεση Προσοδων

  Ο Σουλτάνος λεει στον Χοτζα που ηταν συμβουλος του: «Εχω κανει ταμα να χτισω ενα τζαμι. Πες μου απο που θα βρουμε τα λεφτα.»

  - Να παρουμε την ετησια φορολογια της Προυσας. (μεγαλουπολη της Τουργίας)

  - Μα τι λες Χοτζα! Τοσα λεφτα για ενα τζαμι.

  - Ναι, Πατισάχ μου, και θα στο αποδειξω αν μου δώσεις 100 λιρες.

  Ο χοτζας παιρνει τις λιρες και φωναζει το γραμματεα του σουλτανου

  « Παρε αυτες τις 50 λιρες και δώστες στον ζητιανο εκει απεναντι απο το παλατι εκ μερους του Σουλτάνου» του λέει.

  Ο γραμματέας φωναζει τον κλητηρα και του λεει: «Παρε αυτες τις 25 λιρες και δώστες στον ζητιανο εκει απεναντι απο το παλατι εκ μερους του Σουλτάνου.»

  Ο κλητήρας κανει τα αντιστοιχα με τον φρουρο της πυλης που, για να μην αφησει το ποστο του, αναθεση την παράδοση (μετα την αναλογη αφαιμαξη) σε καποιο περαστικο.

  Την αλλη μερα που ο Σουλτάνος βγήκε με το Συμβουλο-Χοτζα για σεργιανι ο ζητιανος αρχισε του τεμεναδες : ο Θεος να σε ευλογει πατισάχ μου με τις 5 λιρες που μου εστειλες φαγαμε επιτελους ανθρωπινό φαγητο εγώ και η οικογενειά μου.

  Λεει τοτε ο Χοτζας στο Σουλτάνο «Απο το παλατι μεχρι απεναντι εμειναν 5 λιρες, φαντάσου ποσες θα μεινουν απο την Προύσα μεχρι την Πολη»

  Πασα ομοιοτητα με θεματα της σημερινης πραγματικοτητας ειναι τελειως συμπτωματική.

  56. Κριτική

  Ο Χοτζας, καβαλα στο γαιδουράκι του, παει στην Πολη. Απο πισω ακολουθει πεζος ο μικρος γιος του.

  Ενας περαστικος του λεει «Βρε γαιδαρε, εσυ πας καβαλαρια και εχει το κακομοιρο το παιδακι να πηγαινει με τα ποδια, μεσα στη ζεστη»

  Εχει δικαιο, σκεφτεται ο Χοτζας, που κατεβαινει απο το γαιδουράκι και ανεβαζει το γιο του επανω.

  Αλλος περαστικος σχολιαζει μεγαλοφωνα: Κοιτα πως ειναι τα βρωμοπαιδα σήμερα! Ο πιτσιρικάς καβάλα στο γαιδουρι και ο φουκαρας ο γεράκος να ξεποδαριαζεται μεσα στη σκονη.

  Εχει δικαιο, ξανασκεφτεται ο Χοτζας, που ανεβαινει και αυτος στο γαιδουράκι.

  Τρίτος περαστικος λεει κουνωντας περιλυπα το κεφάλι του : "Δυο γαιδαροι πανω σε ενα τριτο γαιδαρο! Θα το πεθανουν το ζωντανο οι αναισθητοι.

  Εχει δικαιο, ξανασκεφτεται ο Χοτζας, που κατεβαζει το γιο του και κατεβαινει και αυτος απο το γαιδουράκι.

  Ο επομενος περαστικος που τους βλέπει : "Η χαζομαρα των ανθρωπων δεν εχει ορια. Να εχεις το γαιδουρι και να πηγαινεις με τα ποδια!"

  Ο Χοτζας αποφασιζει την μονη λυση που του εχει μεινει: φορτώνεται το γαιδαρο στην πλατη του και συνεχιζει το δρομο του.

  57. Ο καυγάς για το παπλωμα

  Χειμώνας! Μέσα στα αγρια μεσανυχτα ακουγονται καποιοι που καβγαδιζουν. Περιεργη η γυναια του χοτζα: "Πηγαινε να δεις γιατι γινεται ο καβγας". Ο Χοτζας τυλιγεται με το παπλωμα και παει να δει. Μολις τον βλεπουν δυο καυγατζηδες του βουτάνε το παλωμα και το σκανε στα γρηγορα. Γυριζει σπιτι ο Χοτζας τουρτουριζοντας: «Γυναικα, φαινεται οτι ο καυγας ηταν για το παπλωμα.»

  startΗ εκφραση επιζει και σημερα (οταν καποιος ιδιοτελης σκοπος ειναι η κρυφή αιτια για κατι).

  58. Ο φουρνος του Χοτζα

  Ο χοτζας χτιζει ενα φουρνο. Τεσσερεις γειτονες τον επισκεπτονται σταδιακα και δινουν αυτοκλητα τη γνωμη τους για την κατευθυνση που πρεπει να εχει η πορτα του φουργου. Ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του. Απελπισμενος ο Χοτζας αποφασιζει να χτισει το φουρνο σε ενα παλιο του καρρο για να μπορει να τον γυριζει αναλογα με την υποδειξη του καθε γειτονα.

  startΛέμε και σημερα "ο φουρνος του Χοτζα" για να δηλωσουμε λυσεις που δινονται για να ικανοποιουν ολους (χωρις ισως να λυνουν ικανοποιητικα το προβλημα).

  59. Αν θέλει ο Αλλαχ.

  «Γυναικα» λεει ενα βραδυ ο Χοτζας «αν αυριο βρεχει θα παω στον καφενε αν οχι θα παω στο χωράφι». «Αν θελει ο Αλλαχ» να λές Χοτζα μου, απαντάει η γυναικα του. «Ανοησιες! Τι δουλεια εχει ο Αλλαχ; Θελει δεν θελει ή θα βρέχει ή δεν θα βρεχει». Πραγματικα την επομενη δεν εβρεχε και ο Χοτζας ξεκινησε για το χωραφι του. Το συναντουν καποιοι στρατιωτες που ειχαν χαθεί και τον αγγαρευουν να τους συνοδευσει μεχρι τον προορισμο τους. Ξεπατωμενος απο το ποδαροδρομο και απρακτος ο Χοτζας, αργά τη νύχτα, χτυπαει την πορτα του σπιτιου του. «Ποιος ειναι;» λέει η Χοτζαινα απο μέσα. «Αν θελει ο Αλλαχ εγω ειμαι!» απαντάει ξέπνοα ο Χότζας.

  60. Προθεσμίες

  Καποτε ο Χοτζας δικαζονταν για καποιο σοβαρο αδικημα. Ζητσε την επιεικεια του κατή και σαν ανταλαγμα του υποσχεθηκε μεσα σε τρια χρονια να μαθει το γαιδαρο του κατή να πεταει. Απαλαγμενος απ την κατηγορίια γυρισε με το γαιδαρο του κατή σπιτι. Οταν εμαθε τα καθεκαστα η Χοτζαινα πατησε τις φωνες: «Εισαι καλά Χοτζα; Μπορεί νά πετάξει ο γαιδαρος;»
  « Βρε γυναικα τρια χρονια ειναι αυτα! Μεσα σε τρια χρονια ή ο γαιδαρος ψοφά ή ο κατής πεθαίνει» και μετα μουρμουρισε μεσα απο τα γένεια του «... και λεγε-λεγε επι τρια χρόνια μπορει κα να πεταξει το ατιμο το ζωντανο!».

  startΗ εκφραση «ή ο γαιδαρος ψοφά ή ο κατής πεθαίνει» λεγεται για πιθανες μεταβολες στο μελλον που δυνατον να αλλαξουν την ροη των πραγματων.

   

  61. Ο γιός του Χότζα

  Ο γιος του Χοτζα ηταν σε τετοιο βαθμο ακαματης, τεμπελης, απατεωνας που ο Χοτζας τον εδιωξε απο το σπιτι λεγοντάς του "Εσύ παιδι μου ποτέ δεν θα γινεις ανθρωπος". Μετα απο πολλα χρονια ο Χοτζας πηγε στην Πολη. Ο γιος του με κλοπες, ματασαραγκες, εκβιασμους, φονους και δωροδοκιες εφτασε να γινει βεζυρης και ζουσε στο αναλογο παλατι στην Πολη. Συμπτωματικα βλεπει απο το παραθυρο το γεροντα πατερα του να περναει. Φωνάζει τους φρουρους του και τους λεει φερτε μου εδω αμεσως αυτο τον γέρο. Τρεχουν οι φρουροι πιανουν τον χοτζα, τον δένουν και τον φερνουν κλωτσοπατιναδα μπροστα στο βεζυρη, ωπως γινονταν συνηθως. «Με ξερεις εμενα;» ρωταει ο βεζυρης. «Οχι» απανταει ο Χοτζας. «Ειμαι ο γιος σου που ελεγες οτι δεν θα γινω ποτε ανθρωπος, να που εγινα Βεζυρης! Τι λες τωρα;»

  «Βεζυρης έγινες, ανθρωπος δεν έγινες!» απαντησε ο Χοτζας.

  62. Η ουρά του Γαιδάρου

  Ο γαιδαρος του Χοτζα επεσε σέ ενα πηγάδι. Κατεβηκε ενα λεπτο παλληκαρι και τον εδεσε και τον ανεβασαν σιγα σιγα επανω. Οταν πια ο γαιδαρος ηταν στην κορφη του μαγγανοπηγαδου ο Χοτζας φωναξε «Σιγά! μην σταξει η ουρα του γαιδαρου στο πηγαδι».

  startΗ εκφραση «Σιγά! μη στάξει η ουρά του» λεγεται για ασήμαντες μικροζημιες ενω η μεγαλη ζημια εχει ηδη γινει.

  Καταγραφή και προσαρμογή στα Ελληνικα Α. Στουγιαννίδης